Cataif cu nuca

Cataif cu nuca
  • Portii : 12
  • Timp pregatire : 20m
  • Timp gatire : 40m
  • Gata in : 60m

Cataif este un desert delicios similar cu baclavaua, care este foarte popular in Turcia, Grecia si alte tari din Estul Mijlociu, fiind destul de usor de pregatit. Un aspect important de care trebuie sa tii cont este ca pentru aceasta reteta ai nevoie de aluat special pentru cataif, pe care il poti gasi in special la magazine turcesti, si care nu poate fi inlocuit cu fidea sau orice alt fel de aluat. Sa vedem care sunt ingredientele necesare pentru cataif cu nuca.

Rating mediu

(4.8 / 5)

4.8 5 6
Voteaza

6 persoane au votat reteta

2.557

Ingrediente

  • 500 grame aluat pentru cataif
  • 250 grame unt
  • 300 grame nuca
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 480 grame zahar
  • 350 ml apa
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • 1 baton scortisoara
  • 80 grame fistic (pentru decorat)

Mod de preparare

Pasul 1

Scoate aluatul pentru cataif din ambalaj si pune-l pe masa de lucru. Desfa aluatul binele cu mainile, astfel incat sa nu existe fasii lipite intre ele. Rupe firele de aluat marunt si pune-le intr-un vas, apoi acopera-le cu un prosop umed, pentru a nu se usca.

Pasul 2

Pentru umplutura, macina nucile cu ajutorul unui cutit sau la robotul de bucatarie, apoi amesteca-le cu o lingurita de scortisoara macinata si 30 de grame de zahar. Daca doresti poti adauga in compozitie si fistic macinat, micsorand in mod corespunzator cantitatea de nuca.

Pasul 3

Topeste 240 de grame de unt si amesteca-l bine cu aluatul pentru cataif. Unge cu restul de unt o tava dreptunghiulara (eu am folosit o tava de 25 x 30 centrimetri), apoi aseaza jumatate din aluat pe fundul tavii si preseaza foarte bine. Adauga peste nuca intr-un strat uniform, iar deasupra restul de aluat, presand din nou foarte bine. Da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de 30 - 40 de minute, pana cand cataif-ul capata o culoare aurie (durata de coacere variaza in functie de cuptor, insa cataif-ul trebuie tinut la cuptor cel putin 30 de minute).

Pasul 4

Intre timp te poti ocupa de sirop. Pune intr-o cratita zaharul, apa, coaja de lamaie si batonul de scortisoara si fierbe siropul la foc mediu timp de 10 - 12 minute, pana cand zaharul s-a dizolvat complet, iar siropul incepe sa se ingroase usor, apoi lasa-l sa se raceasca.

Pasul 5

Cand este gata, scoate cataif-ul din cuptor si toarna uniform siropul peste el. Lasa cataif-ul sa se raceasca bine, apoi da-l la frigider minim 3 ore (de preferat peste noapte), pentru ca siropul sa patrunda complet in aluat.

Serveste cataif-ul cu fistic macinat deasupra, sau alaturi de o cupa de inghetata de vanilie. Pofta buna!

Cataif cu nuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Inline