Ciorba radauteana

Ciorba radauteana
  • Portii : 8
  • Timp pregatire : 20m
  • Timp gatire : 60m
  • Gata in : 1:20 h

Astazi m-am gandit sa ma orientez catre bucataria romaneasca traditionala, care are de oferit foarte multe preparate gustoase. Unul dintre acestea este ciorba radauteana, care isi are originea in zona Moldovei. De-a lungul timpului au aparut destul de multe variatiuni ale retetei, insa gustul si esenta acestei ciorbe raman aceleasi indiferent de abordare. Fie vorba intre noi, sunt de parere ca in bucatarie trebuie sa fim creativi, asa ca orice idee care poate imbunatati un preparat, fie acesta traditional, este binevenita. Sa vedem de ce ingrediente ai nevoie pentru ciorba radauteana:

Rating mediu

(4.8 / 5)

4.8 5 5
Voteaza

5 persoane au votat reteta

1.233

Ingrediente

  • 600 grame piept de pui (cu os si piele)
  • 1 telina mica
  • 1 ceapa galbena
  • 2 morcovi
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 ardei kapia rosu
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 2 galbenusuri de ou
  • 3 - 4 catei de usturoi
  • 3 - 4 linguri de otet
  • sare
  • piper alb

Mod de preparare

Pasul 1

Pentru inceput, pune la fiert 2.5 litri de apa intr-o cratita incapatoare. Spala bine pieptul de pui, taie-l in patru bucati si pune-l la fiert cu tot cu piele si cu os, pentru a obtine o ciorba radauteana cu un gust mai bogat. Lasa pieptul de pui sa fiarba singur 10 minute, timp in care cureti legumele si le tai in bucati mai mari. Pune legumele la fiert alaturi de pieptul de pui si lasa ciorba radauteana sa fiarba la foc mic timp de 40 de minute, adunand din cand in cand spuma care se formeaza deasupra.

Pasul 2

Dupa ce au trecut cele 40 de minute, opreste focul si scoate in vase separate pieptul de pui si legumele si strecoara zeama ramasa intr-o alta cratita incapatoare. In ceea ce priveste legumele, in reteta originala acestea nu se folosesc deloc pentru preparatul final, insa pentru un plus de culoare si gust eu am oprit morcovul si ardeiul kapia, pe care le-am tocat cubulete mici. Lasa carnea sa se raceasca un pic, apoi indeparteaza pielea si oasele si rupe carnea de pui in fasii potrivite.

Pasul 3

Amesteca intr-un castron smantana pentru gatit cu cele doua galbenusuri si adauga treptat 2 - 3 polonice din supa de pui care a avut timp sa se mai raceasca, apoi adauga tot amestecul in supa ramasa. In acest fel, smantana nu se va branzi din cauza socului termic si ciorba radauteana va avea un aspect frumos. Pune din nou ciorba la fiert, adauga pieptul de pui, morcovul si ardeiul kapia si las-o sa dea un clocot. Opreste apoi focul, adauga cateii de usturoi dati pe razatoarea fina, 3 - 4 linguri de otet, patrunjelul tocat si asezoneaza dupa gust cu sare si piper alb macinat.

Sper ca aceasta ciorba radauteana sa va mearga direct la suflet. Pofta buna sa aveti!

Ciorba radauteana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline