Tarta cu prune si nuci

Tarta cu prune si nuci
  • Portii : 12
  • Timp pregatire : 30m
  • Timp gatire : 55m
  • Gata in : 1:25 h

Cum este sezonul prunelor si al nucilor, nu am ratat ocazia de a pregati o tarta cu prune si nuci, care este foarte usor de facut, dar in acelasi timp foarte gustoasa. Pentru aceasta tarta am folosit o tava cu diametrul de 32 de centimetri, daca ai o tava cu diametrul mai mic va trebui sa micsorezi cantitatile pentru fiecare ingredient.

Rating mediu

(5 / 5)

5 5 2
Voteaza

2 persoane au votat reteta

1.781

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 350 grame faina
  • 150 grame unt
  • 2 oua
  • 80 grame zahar tos
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 50 grame faina de migdale (optional)
  • 2 linguri de apa (optional - numai daca folosesti si faina de migdale)
  • Pentru umplutura
  • 900 grame prune (cu tot cu samburi)
  • 4 linguri de zahar tos
  • 1 lingura de amidon
  • 80 grame nuca
  • 2 linguri de apa
  • Pentru uns tarta
  • 1 ou

Mod de preparare

Pasul 1

In primul rand vom pregati crusta crocanta pentru tarta cu prune. Cerne faina intr-un bol incapator, adauga praful de copt si zaharul tos si amesteca ingredientele bine. Adauga apoi untul la temperatura camerei taiat in cubulete. Optional, poti adauga si faina de migdale pentru a obtine un gust deosebit, pe care o poti gasi in supermarket-uri, sau o poti prepara acasa din fulgi de migdale. Framanta aluatul cu degetele pana cand untul este incorporat complet si obtii o compozitie nisipoasa. Adauga ouale batute si cele doua linguri de apa (numai daca ai adaugat si faina de migdale) si framanta aluatul 2 - 3 minute. Pune aluatul in folie alimentara si da-l la frigider timp de o ora.

Pasul 2

Intre timp, te poti ocupa de umplutura pentru tarta cu prune si nuci. Spala prunele bine, taie-le in jumatati si scoate samburii, apoi taie-le in sferturi. Pune-le intr-o cratita antiaderenta cu patru linguri de zahar tos si lasa-le sa se odihneasca 5 minute. Pune cratita pe foc, adauga doua linguri de apa si lasa prunele sa fiarba timp de 10 - 15 minute, amestecand din cand in cand. Dizolva o lingura de amidon in cateva linguri din zeama lasata de prune, apoi amesteca-l cu prunele. Lasa prunele sa mai fiarba 1 - 2 minute, apoi opreste focul si lasa umplutura sa se raceasca.

Pasul 3

Scoate aluatul din frigider, rupe doua treimi din el si intinde o foaie de 4 -5 mm grosime (optional, poti intinde aluatul cu mana direct in tava pentru tarta). Unge tava pentru tarta cu unt, aseaza foaia de aluat si preseaz-o bine pe fundul tavii si pe margini, indepartand excesul. Da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 10 minute. Intre timp, macina nucile grosier si incorporeaza-le in umplutura de prune racita. Intinde restul de aluat intr-o foaie de 4-5 mm si taie fasii cu latimea de maxim 1 centimetru. Scoate tava cu blatul din cuptor, las-o sa se raceasca 1 - 2 minute, apoi adauga umplutura de prune si nuci si niveleaza totul bine cu ajutorul unei spatule. Deasupra umpluturii vei aseza fasiile de aluat sub forma unui grilaj. Unge fasiile de aluat si marginile tartei cu ou, apoi da tarta la cuptor timp de 25 - 30 de minute, pana se rumeneste frumos.

Tarta cu prune si nuci se serveste ca atare, de preferinta alaturi de cei dragi. Pofta buna!

Tarta cu prune si nuci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline