Tort cu trei tipuri de mousse de ciocolata

Tort cu mousse de ciocolata
  • Portii : 16
  • Timp pregatire : 20m
  • Timp gatire : 45m
  • Gata in : 5:00 h

Incep prin a spune ca aceasta reteta este dedicata cu precadere pasionatilor de ciocolata. Desi la prima vedere reteta este una complicata, in practica iti va fi usor sa faci acest tort cu trei tipuri de mousse de ciocolata si iti vei impresiona familia si prietenii. Ai nevoie de numai trei ingrediente: atentie, rabdare, si mai ales pasiune pentru gatit. Cantitatile de mai jos sunt suficiente pentru o forma detasabila cu inel cu diametrul de 28 centrimetri.

Rating mediu

(4.4 / 5)

4.4 5 18
Voteaza

18 persoane au votat reteta

5.456

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 3 oua
  • 75 grame zahar
  • 3 linguri ulei
  • 65 grame faina
  • 30 grame cacao
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 grame nuca (optional)
  • 100 ml apa, 50 grame zahar si esenta de rom pentru insiropat (optional)
  • Pentru mousse de ciocolata neagra
  • 200 grame ciocolata neagra (recomand Schogetten)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 130 ml smantana pentru frisca batuta
  • 2 grame gelatina alba granule
  • 1/3 plic intaritor frisca
  • Pentru mousse de ciocolata cu lapte
  • 200 grame ciocolata cu lapte (recomand Schogetten)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 130 ml smantana pentru frisca batuta
  • 3 grame gelatina alba granule
  • 1/3 plic intaritor frisca
  • Pentru mousse de ciocolata alba
  • 200 grame ciocolata alba (recomand Schogetten)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 130 ml smantana pentru frisca batuta
  • 5 grame gelatina alba granule
  • 1/3 plic intaritor frisca
  • Topping din fructe de padure (optional)
  • 200 grame fructe de padure congelate
  • 1 lingura apa
  • 1 lingura zahar
  • 3 grame gelatina

Mod de preparare

Pasul 1

Incepem mai intai cu pregatirea blatului pentru tort. Separa albusurile de galbenusuri si pune albusurile intr-un bol mai mare. Adauga un praf de sare, apoi bate albusurile timp de 2- 3 minute, pana se fac spuma tare. Toarna zaharul treptat si mixeaza pana se dizolva complet. Intr-un alt bol freaca galbenusurile cu uleiul cu telul pana se fac spuma.
Cerne faina impreuna cu cacaoa printr-o sita fina si omogenizeaza-le. Toarna treptat galbenusurile peste bezeaua de albusuri, mixand la viteza mica, apoi adauga treptat faina cu cacaoa si praful de copt si mixeaza pana se omogenieaza. Tot acum se adauga si nuca macinata si se incorporeaza bine.
Tapeteaza forma pentru tort cu hartie de copt si toarna compozitia. Se da la cuptorul preincalzit timp de 15 - 20 de minute. Blatul este gata cand trece testul scobitorii. Scoate blatul din cuptor si lasa-l sa se raceasca timp de o ora, pana ajunge la temperatura camerei.
Inainte de a insiropa blatul sau de a turna primul strat de mousse de ciocolata, taie usor suprafata blatului (1-2 mm) cu un cutit ascutit. Blatul insiropat se da la frigider pana este gata primul mousse.

Pasul 2

Pentru a pregati mousse-ul de ciocolata negra, pune 200 ml smantana pentru frisca intr-o craticioara la foc mic. Dupa un minut, adauga ciocolata neagra, si amesteca usor cu telul, pana cand ciocolata se topeste complet. Este foarte important ca amestecul sa nu atinga punctul de fierbere. Opreste focul si lasa ganache-ul sa se raceasca, pana cand ajunge la temperatura camerei. Pune gelatina intr-o cana mica, acoper-o cu apa (2-3 linguri) si las-o 5 minute sa se hidrateze. Topeste apoi gelatina fie la bain marie, fie la cuptorul cu microunde (5 - 6 secunde ar trebui sa fie suficiente). Este foarte important ca gelatina sa nu fiarba, altfel isi va pierde proprietatile si mousse-ul nu se va intari.
Bate smantana pentru frisca cu mixerul timp de 1 minut, adauga apoi intaritorul pentru frisca si mixeaza inca 1-2 minute.
Incorporeaza frisca si gelatina in ganache-ul de ciocolata si toarna apoi amestecul peste blat. Da tortul la rece timp de 30 - 40 de minute, pana cand se intareste mousse-ul de ciocolata.
Modul de preparare pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte si cel cu ciocolata alba este identic, diferind numai cantitatea de gelatina utilizata si timpul necesar pentru topirea gelatinei (7-8 secunde, respective 10-15 secunde).

Pasul 3

In ultimul rand, vom pregati topping-ul din fructe de padure pentru tortul cu ciocolata. Pune la fiert fructele cu zaharul si o lingura de apa timp de 10 - 15 minute minute. Dupa ce s-au racit putin, paseaza fructele printr-o sita fina, pentru a elimina samburii. Gelatina se pregateste dupa procedeul de mai sus si se incorporeaza in piureul de fructe. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei, apoi se toarna peste stratul de ciocolata alba.
Tortul se da la rece minim 8 ore inainte de servire, pentru a se aseza cat mai bine.

Tortul cu trei tipuri de mousse de ciocolata (trio chocolat) se decoreaza dupa preferinte, eu am folosit ciocolata alba rasa. Pofta buna!

Tort cu mousse de ciocolata

  1. posted by Ana on octombrie 24, 2016

    Super reteta!!! Ieri am facut acest tort pentru mama mea si a fost apreciat de toti invitatii! Cantitate au fost ideale pentru o tava cu diametrul 28.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Inline